četvrtak, 5. veljače 2009.

RIŽINA DIJETA


Dijeta je osmišljena kako bi pomogla ljudima s dijabetesom, povišenim tlakom, srčanim bolestima i pretilošću

Rižinu dijetu su razvili stručnjaci Sveučilišta Duke, na čelu s dr. Walterom Kempnerom, a stvorena je kako bi pomogla ljudima s dijabetesom, povišenim tlakom, srčanim bolestima i pretilošću. No to nije tipična dijeta – ona je osnova za program kojim se mijenja način života. U SAD-u se ovaj 2- do 4-tjedni program brzog mršavljenja provodi u Durhamu, pod nadzorom liječnika, terapeuta, nutricionista, instruktora stres managementa i drugih stručnjaka, a priprema vas i uči kako učiniti trajne promjene u načinu življenja.

Kako je nastala ova dijeta

Dr. Kempner je proučavao učinak prehrane na bolesti uključujući povišeni tlak i dijabetes, i otkrio je da se te bolesti rijetko javljanju kod ljudi kojima je riža osnovna prehrambena namirnica. On je razvio dijetu s rižom, voćem, sokovima, šećerom, te vitaminima i dodacima željeza kako bi pomogao ljudima s tim i sličnim zdravstvenim tegobama. Kempnerova dijeta ili dijeta s rižom se koristi od 1939.g. u liječenju bolesti dijabetesa, pretilosti, srčanih bolesti i povišenog tlaka, a držalo ju je više od 18.000 pacijenata.

Za uspjeh i održive rezultate potrebna je svijest o tome što jedemo

Najvažnije promjene u ovom načinu prehrane su povećan unos cjelovitih žitarica, mahunarki, voća i povrća, u jelovnik, dok se smanjuje uzimanje manje mesa, zasićenih masnoća i soli. Potiče se uzimanje prirodnih namirnica, uzgojenih bez pesticida, insekticida i drugih kemikalija, te organske (bio) hrane (dakle izbjegavati GMO namirnice). Što ste svjesniji svojstava hrane koju svakodnevno jedete, manje ćete željeti jesti procesuiranu i neorgansku hranu. Ovo je vrlo bitno jer svjesne prehrambene odluke dovode do poboljšanja zdravlja. Trebate imati na umu da je ovo način življenja, a ne samo dijeta.

Program rižine dijete

Kempnerova rižina dijeta nije poput popularnih dijeta koje se brzo pojavljuju i nestaju. Ona je cjelovit i dokazan program za poboljšanje zdravlja. Osobe koje se pridržavaju tog programa imaju u početku ograničen izbor jelovnika, zatim odabiru jela poput svježeg voća i povrća, žitarica, ribe i mahunarki na dnevnoj bazi. Možda je zbog toga zbunjujuć naziv dijete- dijeta s rižom, budući da se na jelovniku, osim nekoliko vrsta riže, nalazi preko 30 prehrambenih namirnica.

Primjer jelovnika

Dan 1 - osnovna dijeta s rižom

Doručak, ručak i večera: 2 škrobna jela, 2 voća

Dan 2
do 7 - lacto-vegetarijanska dijeta s rižom

Doručak: 1 škrobno jelo, 1 nemasno mliječno jelo, 1 voće

Ručak i večera: 3 škrobna jela, 3 povrća, 1 voće

Osnovna pravila veličine obroka:

  • 1 škrobno jelo = 1 kriška kruha, 1/3 šalice kuhane riže ili mahunarki ili 1/2 šalice kuhane tjestenine
  • 1 voće = 1 voće srednje veličine, 1/2 banane, ili 1 šalica narezanog voća
  • 1 povrće = 1 šalica nekuhanog ili 1/2 šalice kuhanog povrća
  • 1 mliječno jelo = 1 šalica mlijeka, 1 šalica jogurta, ili 1/2 šalice svježeg sira.

Malo soli

Uzimanje soli je ograničeno, jer tijelo naotiče od soli i vode. U prehrani većine ljudi se nalazi 4-7 grama soli dnevno, iako je za normalno tjelesno funkcioniranje dovoljno pola grama dnevno.

Sol je problematična za pacijente s visokim krvnim tlakom i bolestima bubrega, a te bolesti prijete ljudima koji uzimaju veće količine soli. Sol stimulira apetit, dok začini samo obogaćuju okus hrane. Ograničavanje unosa soli smanjuje zdravstvene rizike, uključujući kolesterol, krvni tlak, srčane bolesti i težinu, te smanjuje potrebu liječenja navedenih problema.

Malo masnoća

Osim malo soli, dijeta s rižom sadrži i malo masnoća – 5g ili manje, sadrži oko 20g proteina i ne više od 150 mg kalcija.


Nema komentara:

Objavi komentar