četvrtak, 5. veljače 2009.

TRODNEVNA DIJETA

U tri dana izgubite do 4 kilograma

Trodnevna dijeta popularnost je stekla još sredinom 80-tih godina. Primamljivost ove dijete je u tome, kako njeni štovatelji tvrde, što je njome moguće izgubiti do 4 kilograma u tri dana.

Kao što sam naziv dijete govori, ona traje tri dana. Može je se beskonačno mnogo puta ponavljati, ali između ponavljanja dijete mora proći barem 4 do 5 dana kada se hranite kao i obično. Razlog tome je da se spriječi usporavanje metabolizma , odnosno da se tijelo ne počne pripremati za “izvanredno” stanje dijete i gladi, i za čuvanje zaliha masnoće.

Trodnevna dijeta ima veoma specifičan plan prehrane kojeg se morate strogo pridržavati. Porcije se ne smiju povećavati niti namirnice ne smiju zamijeniti nekim sličnima. Isto tako se neki obroci ne smiju preskakati. Kombinacija namirnica u ovoj dijeti pažljivo je osmišljena kako bi ubrzala metabolizam i razgradnju masti u tijelu.

Jelovnik:

1. dan

DORUČAK – 1 kava ili čaj bez šećera ili s umjetnim zaslađivačem, pola grejpfruta ili pola šalice soka od grejpfruta bez šećera, 1 mali tost sa žličicom kikiriki maslaca

RUČAK – 50 g (pola šalice) tunjevine, tost, crna kava ili čaj bez šećera ili s umjetnim zaslađivačem

VEČERA - 100 g nemasnog mesa (puretine ili piletine), 100 g (jedna šalica) graška, 100 g mrkve, 1 jabuka, 1 šalica sladoleda od vanilije

2. dan

DORUČAK - 1 kava ili čaj bez šećera ili s umjetnim zaslađivačem, 1 kuhano jaje, pola banane, 1 komadić tosta

RUČAK – 100 g (jedna šalica) svježeg sira ili tunjevine, 8 običnih slanih krekera

VEČERA - 100 g nemasnog mesa, 100 g (1 šalica) brokule ili špinata, 50 g (pola šalice) mrkve, pola banane, pola šalice sladoleda od vanilije

3. dan

DORUČAK -1 kava ili čaj bez šećera ili s umjetnim zaslađivačem, 5 slanih krekera, 30 g polumasnog tvrdog sira, 1 jabuka

RUČAK - 1 kava ili čaj bez šećera ili s umjetnim zaslađivačem, kuhano jaje, 1 komad tosta

VEČERA – 100 g (1 šalica) tune, 100 g mrkve, 100 g karfiola, 100 g dinje, pola šalice sladoleda od vanilije

Kako bi vam hrana bila ukusnija, možete joj dodati začine i začinsko bilje, sol, papar, limun, ocat, sojin umak, senf i kečap (sve osim majoneze).

Koje namirnice morate izbjegavati

Za vrijeme trajanja Trodnevne dijete, ali i ostatak dana kada se vraćate svojoj uobičajenoj prehrani morate izbjegavati konzerviranu hranu, masne juhe iz vrećice, grickalice i slatkiše, te gazirane slatke sokove. U tri dana dijete strogo je zabranjen kruh, alkohol i bilo kakvi sokovi. Preporuča se piti samo voda, i to najmanje 6 čaša dnevno.

Koristi Trodnevne dijete

Glavna korist Trodnevne dijete jest što vam pomaže smršaviti u kratkom roku. Osim toga pomoću ove dijete povećat će vam se energija, poboljšati ten, smanjiti pojava alergija i povećati libido.

Ostale koristi su: da ova dijeta pomaže uspješnom pročišćavanju organizma od toksina, relativno je jednostavna, jeftina, sve sastojke je lako nabaviti i nije potrebno mnogo vremena za pripremu jela.

Potencijalni rizici

Nekim ljudi koji krenu na dijetu mogu osjetiti laganu vrtoglavicu, imaju teškoća s koncentracijom. Ako tražite dugoročni program mršavljenja koji će vam pomoći skinuti kilograme zauvijek, ovo nije dijeta za vas. Ova dijeta nudi privremeno rješenje i nije baš preporučljiva dugoročno.

Ostale negativnosti

Trodnevna dijeta može brzo dosaditi i postati monotona. Osim toga ne postoje znanstvena istraživanja koja dokazuju kako ova dijeta ubrzava metabolizam i trošenje masti, pročišćava organizam ili smanjuje kolesterol. Postoji mnogo dijete ili načina prehrane koji će dati bolje i zdravije dugoročne rezultate.

Konačna ocjena Trodnevne dijete

Trodnevna dijeta je jednostavno nisko kalorična dijeta. Ona neće izazvati nikakve magične ili mistične kemijske reakcije od kojih ćete naglo i trajno smršavjeti. Jedini razlog zašto se na njoj mršavi je zbog drastično smanjenog dnevnog unosa kalorija. Zbog niskog udjela ugljikohidrata u dijeti, moguće je da će se izgubiti pretežno samo višak tekućina iz tijela. Ova je dijeta namijenjena samo osobama koje žele bez previše muke na brzaka izgubiti nekoliko kilograma, ali ne i za trajno mršavljenje.

Nema komentara:

Objavi komentar