četvrtak, 5. veljače 2009.

DIJETA S JUHOM OD KUPUSA

Čarobnom juhom od kupusa možete brzo smršavjeti, ali budite oprezni.

Dijeta s juhom od kupusa spada među popularne trendovske dijete. Radi se o sedmodnevnom planu prehrane koji je usmjeren na brzi gubitak kilograma. Ovo nije dugoročno rješenje, no dijeta se pokazala učinkovitom jer se može dosta smršavjeti u kratkom roku. Ova dijeta nije zdrava, a ako se već i odlučite za nju, nikako je ne držite predugo. Dijetu smijete držati samo tjedan dana, a nakon toga se minimalno 2 tjedna normalno hranite prije nego se odlučite za još jedan ciklus.

U ovoj dijeti, juhu od kupusa možete jesti koliko želite. Ovo je dobro za one koji strahuju da će biti gladni na dijeti. Obično kad netko ide na dijetu voli čuti da nešto smije jesti u neograničenim količinama, bez obzira o kakvoj se hrani radi. Kod dijete s juhom od kupusa, mršavi se zbog toga jer juha sadrži malo kalorija, a unosi se i dosta tekućine u organizam.

Najveći nedostatak ove dijete je monotonija prehrane i nedovoljna nutritivna kvaliteta. Većinu vremena dijeta ne sadrži dovoljno proteina, kalcija, ugljikohidrata, vitamina, minerala i esencijalnih masnih kiselina, a sadrži visoku razinu natrijevog glutamata (pojačivač okusa iz kocke za juhu).

Zbog pomanjkanja energije, kod ove dijete, trošit će se energija pohranjena u vašim mišićima, zbog čega ćete se osjećati umorno tijekom dana.

Budući da je dijeta s juhom od kupusa oblik izgladnjivanja, ne savjetujemo vam da je probate.

Recept za juhu od kupusa:

1 glavica kupusa
6 velikih poriluka
2 zelene paprike
1-2 šalice nasjeckane rajčice
1/2 šalice celera
1-2 kocke za juhu (po želji)

Sitno nasjeckajte povrće i zalijte vodom tako da prekrije povrće. Nakon što zavrije, kuhajte još 10 minuta. Smanjite vatru, poklopite i nastavite kuhati dok povrće ne omekša. Po želji začinite solju, paprom, peršinom...

Ovu juhu možete jesti u neograničenim količinama uz dolje navedenu hranu:

1. DAN: Smijete jesti sve voće osim banana
2. DAN: Smijete jesti povrće koje želite, kuhano ili sirovo, ali izbjegavajte grah, grašak i kukuruz. Za večeru možete pojesti pečeni krumpir s malo maslaca.
3. DAN: Smijete jesti voće i povrće, sve osim krumpira i banana.
4. DAN: Možete pojesti do 8 banana i popiti do 8 čaša mlijeka.
5. DAN: Možete jesti govedinu, piletinu (bez kožice) i/ili ribu – do najviše 300g. Smijete pojesti i 6 rajčica, a morate popiti 8 čaša vode. Nemojte zaboraviti pojesti barem dvije zdjele juhe.
6. DAN: Smijete jesti govedinu, piletinu (bez kožice) ili ribu, popijte minimalno 8 čaša vode i barem jednu zdjelu juhe.
7. DAN: Možete pojesti smeđu rižu, povrće i piti nezaslađeni voćni sok.

Hranu rasporedite u tri do pet obroka.
Dozvoljeno je piti kavu i čaj bez šećera i mlijeka
Strogo je zabranjen alkohol, kruh, žitarice i kolači.

Nema komentara:

Objavi komentar